Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΑΤΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΑΟ Άτλας , ο  Τιτάνας, ο οποίος τιμωρήθηκε από τον Δία επειδή είχε λάβει μέρος στη διαμάχη θεών και Τιτάνων, να κρατάει αιωνίως τον ουράνιο θόλο.γιος του Ιαπετού και της Ωκεανίδος Κλυμένης ή της Ασίας ή της Ασωπίδος, ή, σύμφωνα με άλλες εκδοχές του μύθου, γιος του Ουρανού ή του Ποσειδώνος και της Κλειτούς ή του Αιθέρος και της Γης. 

Ως αδελφοί του αναφέρονται οι Τιτάνες Μενοίτιος, Προμηθεύς και Επιμηθεύς, ο ίδιος δε θεωρείται πατέρας των Πλειάδων, των Εσπερίδων, των Υάδων, του Οινομάου και της Μαίας, της Καλυψούς και του Εσπέρου.
Η ελληνική όμως μυθολογία γνωρίζει τον Άτλαντα ως Τιτάνα, ο οποίος τιμωρήθηκε από τον Δία επειδή είχε λάβει μέρος στη διαμάχη θεών και Τιτάνων, να κρατάει αιωνίως τον ουράνιο θόλο.


Οι παλαιότερες διηγήσεις, προφανώς αντικατοπτρίζοντας μια προλύμπια περίοδο, αναφέρουν τον Άτλαντα ως θεό προικισμένο με σοφία και παγκόσμια γνώση, επιπλέον δε βαθύ γνώστη των αβύσσων των θαλασσών.

Άτλας  ξέρει τα βάθη όλων των θαλασσών και αυτός, κανένας άλλος, δεν φρουρεί (ή κρατάει) τους ψηλούς πυλώνες που κρατούν τον ουρανό και τη γη χωριστά. » από την« Οδύσσεια ». 

Κι ο Άτλας τον πλατύ ουρανό βαστά με το κεφάλι και τα χέρια του
                                                                                                    τ' ακάματα
"Σε κρατερή ανάγκη υποταγμένος, στα πέρατα στέκοντας της γης,
μπροστά απ' τις Εσπερίδες τις γλυκόφωνες. 'ΘΕΟΓΟΝΙΑ"ΗΣΙΟΔΟΣ


Το άγαλμα  δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Lee Lawrie με τη βοήθεια του Rene Paul Chambellan είναι χάλκινο σε στυλ Art Deco, στήθηκε το 1937 ,και ζυγίζει επτά τόνους 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο άξονας βορρά-νότου της βαλλιστικής σφαίρας δείχνει προς τον Πολικό Αστέρα όπως φαίνεται από τη Νέα Υόρκη και χαρακτηρίζεται από ένα fleur-de-lys.


Στους ώμους του Atlas κάθεται μια μεγάλη, αψιδωτή ακτίνα. μια ζωφόρος εμφανίζεται σε αυτό με τα παραδοσιακά σύμβολα που χρησιμοποιούνται για τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο μυώδης δεξιός βραχίονας πάνω από το γλυπτό, διαβάζοντας από αριστερά προς τα δεξιά, είναι τα σύμβολα για τον Ποσειδώνα, την τρίαινα του θεού. Ουρανός, και ο Κρόνος, ενώ στο αριστερό βραχίονα φαίνεται το σύμβολο του Αρη, της Αφροδίτης, του Ερμή , της γης, ενώ του Δια ακουμπά πάνω στον ώμο του.
Πάνω στους δακτυλίους είναι τοποθετημένα και τα σύμβολα των αστερισμών-ζωδίων.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στις 29 Ιουνίου 2001, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε τη σφραγίδα Atlas στη Νέα Υόρκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου